Fractievoorzitter

Joke de Jonge

 

Mijn naam is Joke de Jonge. Ik ben 50 jaar, 25 jaar getrouwd en net zo lang woonachtig in Hoogezand-Sappemeer. Ik heb drie kinderen van 24, 21 en 13 jaar. De oudste twee meisjes wonen in Groningen en zijn druk met studie en (vrijwilligers)werk. De jongste is een jongen die nog thuis woont. Na de havo heb ik de lerarenopleiding gedaan en pas toen ik 45 was, heb ik de studie onderwijskunde afgerond. Ik werk als teammanager op het Noorderpoort. Ik houd van de krant lezen, melodieuze muziek luisteren, tv-series over het echte leven en mode.

Hoewel ik altijd maatschappelijk bewust was en PvdA stemde (dat heb ik van huis uit meegekregen), ben ik pas in 2001 lid geworden. Ik ben vrij snel actief geworden en zit sinds 2006 in de gemeenteraad. Sinds 2011 ben ik fractievoorzitter.

De PvdA staat voor mij voor het creëren van gelijke kansen en voor opkomen voor mensen die niet zo zelfredzaam en mondig zijn als de samenleving tegenwoordig vaak verwacht. In mijn ogen is het belangrijk om goed onderwijs te stimuleren én de bereidheid hiervan naar je beste kunnen gebruik te maken. En natuurlijk werk en je daarvoor inzetten. Voor wie dat niet (meer) kan, zorgen we voor een goed sociaal vangnet. Zo bouwen we samen aan een leefbaar bestaan en een betere toekomst.

Om dat te kunnen doen, hebben we ook sterke schouders nodig. Naast sociaal investeren is daarom ook het investeren in onze woonomgeving belangrijk. Denk aan prettige woonwijken, goede sportvoorzieningen, gezellige winkelcentra, veelzijdige muziek- en kunsteducatie, moderne scholen en een goede bereikbaarheid. Dat maakt Hoogezand-Sappemeer tot een aantrekkelijke woonplaats voor deze groep. Deze voorzieningen zijn belangrijke voorwaarden voor persoonlijke ontwikkeling van alle inwoners en sociale ontmoeting binnen onze gemeenschap.

Al acht jaar lang maak ik me hiervoor sterk in de gemeenteraad en ik wil dat graag nog een aantal jaren blijven doen, voor de PvdA en voor wie onze inspanningen een warm hart toedraagt!

Ik ben geboren in 1963 en dus opgegroeid in de jaren ’70 en ‘80. Mijn ouders vonden het belangrijk dat mijn zusjes en ik zo goed mogelijk gebruik maakten van de kansen die we kregen, kansen die zij in hun jeugd nooit hadden gehad. Al op jonge leeftijd had ik twee dromen: juf worden en de wereld buiten het dorp waar ik opgroeide, ontdekken. Hierdoor ben ik de lerarenopleiding in Leeuwarden gaan doen, waar ik mijn man heb leren kennen en via de baan die hij kreeg, ben ik in Hoogezand-Sappemeer komen wonen, medio jaren tachtig. Ik werk in het gezondheidszorgonderwijs, eerst als docent, later als stafmedewerker en nu als teammanager.
Mijn ouders hebben mij altijd voorgehouden dat ‘’gewone mensen’’ het moeten hebben van één partij en dat is de Partij van de Arbeid. Die partij heeft er voor gezorgd en zorgt er nog steeds voor dat alle mensen gelijke kansen hebben op onderwijs (maar er wel zelf verantwoordelijk voor zijn daar gebruik van te maken) en er zorg-, welzijns- en inkomensvoorzieningen zijn voor mensen die zichzelf niet kunnen redden (maar we eerst wel kijken naar wat iemands eigen kracht en sociaal netwerk is) . Toen in 2001-2002 Pim Fortuijn opkwam, die deze en andere idealen aanviel, ben ik lid geworden van de PvdA. Na enkele jaren als passief lid begon ik rond 2004 afdelingsvergaderingen te bezoeken en werd ik gevraagd me kandidaat te stellen voor de gemeenteraad. Ik ben sinds maart 2006 raadslid en sinds mei 2012 fractievoorzitter. Hoewel de tijden veranderen, zijn mijn idealen niet veranderd  en blijf ik me volop inzetten voor onderwijs, werk en inkomen.